Skip to content

Kooldries

Gisteren een wandeling gedaan in het natuurgebied Kooldries. Dit is gelegen in Brecht achter het restaurant Cuvee hoeve, (Boudewijnstraat 20, 2960 Brecht).
Het is een prachtig stukje natuur gemaakt rond oude kleiputten. De klei werd er vroeger uitgegraven door de vele steenfabrieken die er toen waren.
Wat me al direct opviel was dat het waterpeil er zeer alarmerend laag bij lag. Vergeleken met toen ik er in de zomer ging wandelen een gigantisch verschil. Op sommige plaatsen stonden de putten zelfs droog. Een ramp voor de vele diersoorten die er in het gebied leven. Ook noodlottig voor de vele amfibieën die daar hun vaste stek hebben gevonden, zoals onder meer de zeldzame Kamsalamander. Volgens Natuurpunt is het te wijten aan de klimaatsverandering (te weinig regen) en het stijgend drinkwaterverbruik.
Het zou jammer zijn mocht dit mooi stukje natuur verdwijnen. Het gebied is niet gigantisch groot maar heeft wel een gevarieerde fauna en flora. Vele vogels hebben er in de bossen en vijvers hun habitat en rond de braamstruwelen en een bloemenveldje kan je in de zomer een gevarieerd aanbod aan vlinders spotten.
Een buizerd hield ons nauwlettend in het oog. Een aanvliegende reiger kon onze aanwezigheid niet op prijs stellen en zocht een ander plekje op om te vissen.
Even van het pad af (net voorbij de vroegere dancing Pampas) is er een vogelkijkwand. Deze geeft uitzicht op een grote waterpartij. Habitat van onder meer de kluut, verschillende soorten eenden, reigers en aalscholvers.
De ingang van Kooldries is te vinden in een kleine zandweg (Paepestraat) vlak naast de Cuvee Hoeve. Ongeveer 150m de straat in op de rechter zijde. Stevige wandelschoenen is een aanrader. Na regenval kan het pad er wat “modderig” bij liggen.

Back To Top
error: Content is protected !!