Skip to content

Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Dat laatste is vrij uniek.
De Biesbosch is zowel natuur- als recreatiegebied. Het totale Nationaal Park is ongeveer 9000 ha groot (90km²). In het gebied zijn ook 3 water spaarbekkens aanwezig met een totale oppervlakte van 644 ha die samen 86,2 miljoen m³ water kunnen bevatten.

De Biesbosch ligt bij Dordrecht, in de Nederlandse Provincie Zuid-Holland. Er zijn drie bezoekerscentra. Het “Biesboschcentrum Dordrecht” in Dordrecht, een bezoekerscentrum in Drimmelen en een bezoekerscentrum met museum (Biesbosch MuseumEiland) in Werkendam.

Via JBN (Judith Borremans Nature) boekte ik een begeleide excursie met een bootje (de JBN sloep genoemd) om het gebied te verkennen. Judith zelf was onze gids en haar echtgenoot bestuurde de boot.
We vertrokken vanuit de jachthaven in Drimmelen en via allerlei riviertjes en kanaaltjes hebben we een groot deel van de Biesbosch kunnen bezichtigen. Het is een heel uniek, divers en mooi gebied met rivieren, kreken, eilandjes en wilgenbossen. Een paradijs voor vogels ook. Talrijke vogelsoorten kan je hier aantreffen. Onder andere de ijsvogel, fuut en zilverreiger waren hier talrijk aanwezig. Ook een zeearend heb ik kunnen spotten. Maar niet enkel vogels kan je er kijken. Twee maal zijn we ook een bever tegen gekomen. Wie geluk heeft kan aan wal ook een ree of vos waarnemen.

Een heel boeiend gebied en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Back To Top
error: Content is protected !!