Skip to content

Turnhouts Vennengebied

Het Turnhouts Vennengebied is een zeer uitgestrekt en gevarieerd natuurgebied doorheen Turnhout, Merksplas en Ravels. Grote vennen doorheen het gebied trekken vele water- en weidevogels aan die er in het voorjaar en in de zomer komen broeden. Onder andere grutto’s en wulpen kan je hier aantreffen. Natuurpunt Turnhoutse Kempen beheert momenteel een goede 500 ha van dit gebied.
Er zijn 6 uitgestippelde en bewegwijzerde wandelroutes tussen 2.5 en 8.2 km. De paden zijn zeer goed begaanbaar. Ondanks dat het over een vennengebied gaat was er slechts een miniem deel van de wandeling wat slijkerig. Goede wandelschoenen zijn echter wel aangewezen. De vennenwandeling (8 km) heeft verschillende vertrekpunten. Het vertrekpunt aan de Klein Engelandhoeve heeft een ruime parking. In de hoeve is er een bezoekerscentrum van Natuurpunt.
Al van vlak na de start van de vennenwandeling kon je in de verte het gekrakeel van meeuwen horen. Hoe dichter je bij een groot ven kwam hoe luider het klonk. Honderden meeuwen bevolkten het ven. Ze zoeken er een partner en komen er broeden. Tussen al die meeuwen zaten ook verschillende soorten eenden, ganzen en hier en daar wat waterhoentjes. Een vogelkijkwand biedt een goed uitzicht over het ven. Het landschap varieert er frequent en verveelt geen moment. Langs de paden kan je verschillende vogels spotten, onder andere de tapuit, roodborsttapuit, kneu en in het voorjaar ook de grutto. Ook de kievit is alom aanwezig. De (blauwe) wandelroute loopt ook een stukje parallel met het Bels Lijntje, een fietspad dat van Turnhout naar Tilburg gaat. Daar staat ook een uitkijktoren die je een goed zicht geeft op de Grote Klotteraard, een groot ven waar vele watervogels verblijven.
Alweer een prachtig stukje natuur in eigen land ontdekt.

Back To Top
error: Content is protected !!