Skip to content

Marken (NL)

Op 14 mei bezocht ik een vogelkijkhut in Marken, een voormalig eilandje in Noord-Holland. Sinds 1957 is het eilandje verbonden met het vasteland waardoor het dus een schiereiland is geworden. De hut ligt in een plas-dras weiland. Voor de hut is er ook een vijver waarin vele watervogels vertoeven.

Ik trok op 14 mei om 13u in de hut en werd er 15 mei te 11u terug opgepikt. Je mag de hut niet verlaten om geen verstoring te creëren voor de vele vogels.
De hut was voorzien van de benodigde faciliteiten.
Eens geïnstalleerd kon het spotten en fotograferen beginnen.
In totaal kon ik er 22 verschillende soorten gevederde vrienden fotograferen.
Op een gegeven moment zag ik vlak voor de hut een drietal jonge kievitjes foerageren. Jonge kievitjes zijn nestvlieders en gaan van het moment dat ze het ei verlaten al onmiddellijk op zoek naar eten. Dit alles gebeurde onder het waakzaam oog van de ouders. Alles wat ook maar in buurt kwam van de jongen werd steevast belaagd en verdreven door de zeer beschermende ouders. Tegen valavond kwam er een familie grauwe ganzen aan gewaggeld. 2 Ouders met maar liefst 22 jongen !!! Ze kwamen vanaf de plas al grazend richting de hut gewandeld. Op hun gemak trokken de ganzen vlak aan de hut voorbij. Een magisch momentje ! Wat uiteraard mooie foto’s opleverde.

Toen de zon onder ging en een mooie rode gloed de wolken kleurde kwam er voor de hut een haas aandraven. Vlak voor de hut hield die even halt. De haas werd mooi verlicht door de ondergaande zon.

Je overnacht dus ook in de hut. Er zijn stapelbedden voorzien. Wie denkt dat je een rustige nacht tegemoet gaat is er aan voor de moeite. Eerst begonnen de kikkers met hun concert en als die even zwegen dan namen de grutto’s het woord. Daarna waren er anderen die ook wel iets te zeggen hadden. Kortom, heel veel geslapen heb ik dus niet.

Bij het krieken van de dag al weer op post om te kijken wie er andere oorden opzocht en welke soorten er waren bij gekomen.
Tussen het fotograferen de hut terug in orde brengen alvorens ik terug werd opgepikt.
Met een lading foto’s trok ik naar mijn volgende bestemming : de Oostvaardersplassen.

Back To Top
error: Content is protected !!