Skip to content

Zundert – Pannenhoef

Een gebiedje dat ook al een tijdje op mijn lijstje stond was Pannenhoef. Niet zo gek ver bij mij vandaan, in Zundert, net over de Nederlandse grens.

Het gebied strekt zich uit over een 706 ha tussen Zundert, Etten-Leur en Rijsbergen en bestaat uit een gemengd bos en weiden. Ook zijn er talrijke vennen. Het wordt beheerd door Stichting Brabants Landschap.
Er zijn verschillende parkeerplaatsen rond het gebied. Ik koos voor de parkeerplaats Het Vaartven. De laatste 100 meter voor de parkeerplaats, wanneer de verharde weg ophoudt, is het wel een Camel Trophy toestand. Het is de ene put na de andere en er is geen ontwijken aan.
In het gebied zijn er verschillende wandelingen tussen de 2 en 8,3 km. Er is ook een korte route voor rolstoelgebruikers.
In de Pannenhoef is er ook een vogelkijkhut (De Flesch). En daar had ik vandaag mijn doel op gezet. Er was namelijk in de nabijheid van die hut een Klapekster gesignaleerd.
En die wilde ik wel eens voor de lens hebben. Ik heb er al wel foto’s van gemaakt in andere gebieden, maar zoals je weet is de beste foto nog niet gemaakt.
Vooraleer ik aan de hut kwam passeerde ik langs een groot huis met daarnaast een weide. In die weide stond een schaap met een lammetje bij. De eigenaar was er bij en zei ons dat het lammetje net geboren was. Hij vertelde dat het een Drents heideschaap is. Deze soort is zelfredzaam. Dat was een mooie surplus.
Toen ik in de hut aankwam genoot ik eerst van het uitzicht om dan naar de klapekster te zoeken met de verrekijker. Niet lang nadien zag ik ze ineens tevoorschijn komen. Ze bleef wel op een redelijke afstand van de hut, maar het was toch een mooie waarneming.
Rond de hut liepen ook enkele Konik paarden. Na een tijdje in de hut te hebben vertoefd zette ik de wandeling verder.
Na de wandeling, het was ondertussen al op de middag, reed ik met de wagen naar de nabij gelegen Menmoerhoeve in Etten-Leur.
Daar nam ik een heerlijke lunch. Ze hebben er een goede kaart, de prijzen zijn democratisch en de bediening is er snel en vriendelijk. Een aanrader dus.

Back To Top
error: Content is protected !!