Skip to content

De Kuifeend

In het midden van de Antwerpse haven, tussen vele havenbedrijven en een wirwar van spoorwegen, waar je dus allerminst een waardevol natuurgebied zou verwachten, ligt De Kuifeend.

Bij het oprijden van de toegangsweg die naar de ingang van het gebied leidt, staat er een mooie en spiksplinternieuwe vogelkijkhut. Deze geeft uitzicht op een deel van het gebied. De hut werd gebouwd in samenwerking met het Havenbedrijf en heeft naar analogie met de activiteiten in de haven het uitzicht van een container. In deze hut kan je al een eerste glimp opvangen van wat het gebied te bieden heeft. Zo kon ik al verschillende eendensoorten en ganzen spotten. Ook verschillende zwanen en wulpen foerageerden in de plassen.
Als je de toegangsweg verder oprijdt kom je aan de ingang. Daar stond de beheerder van het gebied die me vertelde dat het tijdelijk niet toegankelijk was door werkzaamheden. Ik zag inderdaad dat mensen van Natuurpunt er volop bezig waren met het vernieuwen van een houten wandelpad dat naar een ruime vogelkijkhut leidde. De beheerder gaf me al wel veel waardevolle info over het gebied mee. Eind volgende week zouden de werkzaamheden gedaan zijn en is het terug toegankelijk. Tijdens de info hoorde ik al dat er verschillende zangvogels in de buurt aanwezig waren. Dus binnen 14 dagen ben ik hier terug om het vervolg te ontdekken en hier de rest van het verhaal te schrijven. De beheerder wees me ook op de aanwezigheid van een ander natuurgebied iets verderop : de Grote Kreek. Daar ben ik dan ook eens een kijkje gaan nemen. Er is een ruime vogelkijkhut aanwezig waar je tal van watervogels kan waarnemen.
Wordt zonder twijfel vervolgd.

15 april 2021

Het heeft iets langer geduurd dan 14 dagen maar uiteindelijk toch nog eens een bezoekje gebracht aan De Kuifeend.
Al vanaf de parking was er volop activiteit van verschillende zang- en rietvogels (o.a. rietgors, cetti’s zanger en tjif tjaf) te horen.
Het wandelpad naar de hut toe was 1 concert van zingende vogeltjes. Bijna aan de hut aangekomen kon ik hoog in het riet enkele rietgorzen zien zitten. En aan de andere kant van het pad heb ik een koppeltje baardmannetjes kunnen spotten ! Daar was ik best wel blij mee.
De hut zelf is ruim en met voldoende kijkgaten en biedt een goed overzicht op de grote plas. Ik kon er verschillende eendensoorten opmerken waaronder de kuifeend en de tafeleend.
Het loonde zeker de moeite om hier nog eens terug te komen!

Back To Top
error: Content is protected !!