Skip to content

Helgoland

Helgoland is een eilandje behorend tot Duitsland. Het is een soort verlengstuk van de Waddeneilanden, maar behoort er officieel niet toe. Helgoland ligt in de Noordzee.
Vroeger was het Deens en ook Brits grondgebied, maar sinds 1890 behoort het tot Duitsland.
Helgoland is te bereiken per (veer)boot of met de snellere Catamaran vanuit verschillende havens. Met de catamaran duurt de tocht vanuit bvb Cuxhaven 1u15m. Met de gewone veerboot 3u.

Het eiland is gekend voor zijn kolonie Jan-van-genten. Op de uiterste noord oostelijke punt (Lange Anna genoemd) zitten de vogels geconcentreerd. Daar hebben ze namelijk een goede aanvliegroute door een gunstige (zee)wind.

De Jan-van-genten zitten op hun broedplaats in dichte drommen bij elkaar. Ze maken een nest van allerlei materiaal dat ze in de buurt vinden (oa. zeewier, vers en gedroogd gras). Terwijl 1 partner op het nest zit gaat de andere op zoek naar nestmateriaal. Als de partner terug aan het nest komt volgt er steevast een begroeting en steken ze hun snavels samen de lucht in en wrijven ze tegen elkaar.  Een vogel die komt aanvliegen maakt een hoop kabaal. Het is dan ook een kunst om op de juiste plek te landen. De andere vogels op nest kijken dan argwanend naar de landing. Af en toe zijn er conflicten wanneer de ene vogel wat te dicht komt naar de andere zijn mening. Ook wordt er al eens nestmateriaal gestolen van de buur.

De Jan-van-genten leggen 1 ei dat ze uitbroeden. De vogels komen alleen tijdens het broeden aan wal. De rest van het jaar vertoeven ze op zee. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes broeden afwisselend op het ei. Na 90 dagen vliegt het jong uit. De jongen hebben een bruine kleur en bereiken het volwassenkleed pas tussen hun vierde en zesde levensjaar. Elk jaar wordt het kleed een beetje witter.

De Jan-van-genten voeden zich met vis. Ze volgen vaak de scholen vis. Ze maken spectaculaire duikvluchten waarbij ze snelheden halen tot wel 100 km/h wanneer ze in het water duiken en kunnen tot wel 25m diep gaan.

Düne

Vlak naast Helgoland ligt er een kleiner eilandje, Düne genaamd. Er is een veerdienst die om het half uur een 5 minuten durende overtocht maakt. Op de stranden van Düne tref je grote groepen zeehonden aan die liggen te zonnen en te luieren. Daarnaast zie je er ook de grote stern, scholekster, visdief en de kleine mantelmeeuw. Langs de kust tref je er ook eidereenden aan. Op Düne is er een vliegveld(je). Wie per vliegtuig naar Helgoland wil landt dus op Dûne en neemt de veerdienst.

Back To Top
error: Content is protected !!