Skip to content

La Brenne (F)

Een gebied dat mij al een hele poos aantrok voor zijn mooie natuur, zijn vele vogels en vlinders is La Brenne in Frankrijk. Ook de vele reiger kolonies trokken mijn aandacht.
La Brenne, of het land van de 1001 meren, is een heel mooi stuk natuur in centraal Frankrijk. Eigenlijk zijn het geen meren maar vijvers die ten tijde van de middeleeuwen zijn aangelegd voor het kweken van vis. Als je spreekt over water en vis dan zijn vele watervogels en reigers, die ook wel een visje lusten, niet ver weg te denken. Door de jaren heen zijn de gebieden uitgegroeid tot een zeer diverse habitat voor vele dieren, bloemen en planten.
Van 18 tem 25 juni (2023) ben ik naar La Brenne gereden.  Ik had al redelijk wat info vergaard via diverse kanalen en was zeer benieuwd wat er allemaal voor de lens zou komen.
Op mijn “verlanglijstje” van de vogels die ik absoluut wilde zien bestond de top 5 allemaal uit reigersoorten. Met name : koereiger, purperreiger, ralreiger, woudaapje en kwak. Na een goede 24 uren in La Brenne kon ik al 4 van de 5 soorten afvinken ! In de vijver vlak achter het Maison du Parc in Bouchet (Rosnay) had de kwak er zijn vaste stek en liet zich gewillig fotograferen. De ralreiger heb ik als enige niet kunnen spotten.
De streek staat ook bekend voor zijn vele vlinders, dus die wilde ik ook wel fotograferen. Ik koos voor een B&B uitgebaat door Vlamingen die vele jaren geleden hun hart verloren aan de streek, er uiteindelijk zijn gaan wonen én een B&B hebben opgericht : Brenne&Berry. Het logement ligt centraal in de streek en is een perfecte uitvalsbasis om de streek te verkennen én om de vele vogelobservatiehutten te bezoeken. Van de eigenaars (Dirk en Marleen) heb ik vele tips gekregen over de streek en de plaatsen die ons interesseerden. Op het domein van Brenne&Berry vlogen er tal van vlinders rond. Onder andere de koningspage, koninginnenpage, kolibrievlinder en dambordje fladderden er vrolijk rond.
De streek is niet alleen geschikt voor vogelaars, maar ook wandelaars en fietsers vinden er wel hun gading.
Vermits het er vrij warm was (eind juni 2023) kreeg ik van Dirk een tip om een plaatsje aan de rivier La Creuse op te zoeken, waar vele libellen en waterjuffers rond vliegen. Een zeer sympathiek Nederlands koppel , die ook in de B&B logeerden, hadden het de dag voordien gedaan en waren er zeer enthousiast over. Van hen kreeg ik ook nog enkele waardevolle tips mee. En het was inderdaad de moeite ! Het leverde niet alleen mooie foto’s op, maar de rivier bracht eveneens een aangename verfrissing.
Ondanks dat Dirk en Marleen (die beiden hotelschool volgden) ’s avonds een gastronomisch maal klaar maakten voor de gasten heb ik toch ook een paar lokale restaurantjes bezocht. Auberge De La Gabriére en Ferme des Buttons zijn twee aanraders. Die laatste is een restaurant op de boerderij zelf.
En zo kwam er stilaan een einde aan de vakantie. Ik keerde zondag 25 juni terug naar huis met mooie herinneringen en (hopelijk) mooie foto’s.
Thuis wacht mij nog wel wat werk om al die foto’s te bekijken, en uit te zoeken. Om dan enkel de besten te weerhouden. En die kan je hier bekijken.

Back To Top
error: Content is protected !!