Skip to content

Strijbeekse heide (NL)

Een mooie dag, een mooie gelegenheid om nog eens de natuur in te trekken.
De Strijbeekse heide werd vandaag mijn doelgebied. Dit Nederlands gebied aan de Belgische grens, vormt samen met Goudberg een prachtig gebied om in te wandelen. Het sluit ook aan bij het natuurgebied Elsakker in Hoogstraten.
Ik had vooraf info opgezocht over de streek en de smokkelaarsroute (9 km) leek me ideaal.
Ik parkeerde de wagen op de parking van Het Smokkelaartje (De Smokkelaar) een gezellige taverne waar ik na de wandeling een hapje wilde eten.
Het is tevens de start van de wandeling. Iets verder in de straat is er ook nog een openbare parking waar je de wagen kwijt kan.
De naam van het gebied doet al vermoeden dat het om een heide gebied gaat. Maar het is veel meer dan dat. Het is een zeer divers gebied en het is er heerlijk wandelen. Het wandelpad is goed onderhouden en de uitzichten zijn zeer mooi. De bewegwijzering is prima.
De vennen zijn een prachtig decor tijdens een zonsopgang. Voeg daar nog wat mist bij en je hebt een feeëriek schouwspel.
Staatsbosbeheer is sinds 2005 bezig met herstelwerken in het gebied om het terug naar zijn oorspronkelijke “begroeiing” te krijgen.
Begrazing met schapen voorkomt verbossing van het gebied.
Aan de vennen kan je verschillende libellen en waterjuffers aantreffen en onderweg zie je tal van vlinders en insecten. Wie goed kijkt en/of geluk heeft kan de (levendbarende) hagedis al eens waarnemen.
Na de wandeling ben ik dan in De Smokkelaar gaan lunchen. Op de kaart vindt iedereen zijn gading wel. De bediening is vriendelijk en vlot. Tip : De “Salted caramel cheesecake” is een absolute aanrader als dessert ! 

Voor iedereen die houdt van een flinke wandeling in een mooie omgeving is dit gebied zeker aan te raden.

Back To Top
error: Content is protected !!