Skip to content

Texel (NL)

Het was tijd om er nog eens tussenuit te trekken. Bestemming : Texel, in de Waddeneilanden, van 7 tem 13 september 2023.

Het is de derde keer dat ik naar Texel ben geweest en het verveelt nooit.
Ditmaal had ik De Cocksdorp uitgekozen als uitvalsbasis. Ik had mijn oog laten vallen op B&B De Roggesloot.
Dit bleek een schot in de roos ! Een hele mooie gezellige B&B, rustig gelegen en met een grote tuin ter beschikking. Een terras met tuinstoelen, 2 ligstoelen op het grasperk en een bank iets verderop. Er is ook een uitkijkpunt waar je over het achtergelegen rietveld kan kijken naar de omgeving. De gastvrouw (Olga) is een zeer lieve aangename vrouw die er alles aan doet om je verblijf zo comfortabel mogelijk te maken. Een prima voorbeeld van Texelse gastvrijheid.
Iets voorbij de B&B had je ook een supermarkt en verderop heb je de Kikkertstraat waar er verschillende eetgelegenheden zijn.
In de Kikkertstraat bevindt zich ook het Vogelinformatiecentrum. Daar kan je info krijgen over de recentste waarnemingen van vogels. Je kan er ook alles kopen wat met vogels te maken heeft en je kan er ook een verrekijker of telescoop kopen of huren.
Tijd om op onderzoek te gaan en vogels te spotten ! Zoals steeds had ik vooraf al wat opzoekingswerk gedaan. Het haventje van Sil stond als eerste op mijn agenda. Die plaats is gekend voor zijn vele stelt- en strandlopertjes. En dat stelde niet teleur. Het was daar een bedrijvigheid van allerlei pleviertjes, rosse grutto’s, steenlopertjes en vele andere. Iets verder op een zandbank zaten er groepen met lepelaars en scholeksters. Die plaats trok dan ook veel kijklustigen en vogelaars. Het was daar tevens een mooie plek om de zonsopgang te bewonderen.
Verderop richting de vuurtoren ligt De Volharding. Daar kan je op het strand ook vele vogels van redelijk kort bij waarnemen.
Aan de vuurtoren ligt er een natuurgebiedje “De Tuintjes” waar je een mooie wandeling kan maken en met wat geluk verschillende soorten vogels kan spotten.
Verder bezocht ik nog tal van plaatsen waar er concentraties van vogels zitten, oa het Wagejot, Den Bol en enkele poeltjes in De Staart (straatnaam).
Vlak naast De Slufter ligt De Muy waar je een mooie wandeling kan maken. Vlak voor de duin zaten er massa’s spreeuwen in de weiden. Toen ik in het natuurgebied rond liep, het was al tegen valavond, hoorde ik plots wat kabaal. Het waren de spreeuwen die massaal in een grote zwerm boven mijn hoofd naar hun slaapplaats trokken. Dat was echt een magisch kippenvel momentje !
Ook de innerlijke mens moest versterkt worden en enkele te onthouden adresjes zijn : De Toegift in De Koog en het pannenkoekenrestaurant Eethuus Van Het Wad in de Kikkertstraat in De Cocksdorp. In Den Burg is restaurant De Smulpot ook een prima keuze.
Ik had een perfecte moment uit gekozen want het weer was super gedurende de ganse week.
Die week is voorbij gevlogen en voor ik het wist zat ik terug in de wagen richting huiswaarts. Maar wel met mooie herinneringen en een lading foto’s!

Back To Top
error: Content is protected !!